5. Основно училище "Иван Вазов", София

Проект "Слънчева система"

 

ПРОЕКТ "СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА"

Необятният Космос! В часовете по Човекът и природата, любопитни да научат повече за Слънчевата система, учениците от 4. в клас обобщиха знанията си с проекти изработени от различни материали. Презентирайки ги пред класа, представиха интересни факти за големината и структурата на планетите и техните спътници. Вече нашият космически дом е по-близък до четвъртокласниците!

Открит урок по математика в 5.г клас с учител Гинка Стоянова

В 5.г клас се проведе открит урок на тема - „Куб. Елементи и развивка на куб.“ Урокът бе визуализиран чрез интерактивната бяла дъска OpenBoard, която позволява обучение в традиционна класно-урочна среда и във виртуална класна стая. Бялата дъска разполага с богат инструментариум,  задоволява напълно нуждите за провеждане на урок по математика, който децата да следят с голям интерес и сами да откриват новите зависимости. Чрез интерактивната бяла дъска се пести време, защото се подготвят ресурси, които могат да се използват многократно. 

На учениците бе предоставена възможност сами да дадат определение за куб, да определят основните елементи на куба, да проследят чрез видеоклип, как се получава развивка на куб, да начертаят развивка на куб. 

Учениците от 5.г клас показаха огромно желание за споделяне на това, което знаят и това което откриват, като ново знание през часа. Голяма част от тях притежават много добри презентационни умения за представяне на нови знания. 

 

Учениците от 5.ОУ отбелязаха Международния ден на Земята - 22 април

Учениците от 5.ОУ отбелязаха Международния ден на Земята - 22 април, като се запознаха с  екологичните предизвикателства пред планетата ни.

В часовете по изобразително изкуство ученици от 5а , 6а , 6б , 6г , 7а , 7б и 7в клас рисуваха картини и направиха изложба, за да обърнат погледа на всички към важността на темата за опазването на Земята и последствията от липсата на отговорно отношение към мястото, където всички живеем.

Членовете на Екоклуб "Вазов" направиха среща по повод  Международния Ден на Земята, където се запознаха със смисъла от честването на този ден, от кога и как се отбелязва, кога се е присъединила България. 

Бяха представени три презентации - две от тях бяха на Андрей Любенов и Вихра Димитрова от 5б клас, които не бяха членове на екоклуба, но проявиха желание да се присъединят.


 

 

Графична изложба

На 28 март 2023г се откри графична изложба на учебни рисунки на ученика Иван Дончевски от 7.Б клас.

От малък той има интерес към изобразителното изкуство и активно се включва в артистичните изяви на училището.

Рисунките му изразяват задълбочено отношение и талант.

Успех в бъдещите изяви!

Текст: Мариана Цветанова, учител по изобразително изкуство

Първа пролет

ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ!
 
На този ден, когато Природата се обновявя и се заражда нов живот, в 5. ОУ "Иван Вазов" се откри прекрасна изложба, посветена на празника.
Учители и ученици, заедно със специалният гост акад. Сава Гроздев се потопиха в приказната атмосфера на цветята.
Тази изложба беше провокация за всеки, който се осмели да покаже своето творческо лице.
На фона на вълшебната музика на Чайковски "Валс на цветята", която спомогна за празничното настроение, бяха раздадени грамоти на участниците за тяхното творчество и любов към изкуството.
С незабравимо чувство всеки отнесе със себе си частица от пролетното настроение!
 
Текст и инициатива на г-жа Мариана Цветанова, преподавател по ИИ
 

Открит урок, посветен на творбата на Алеко Константинов „Бай Ганьо“

Интересен открит урок, посветен на творбата на Алеко Константинов „Бай Ганьо“, проведоха 7.б клас и класният им ръководител и учител по български език и литература госпожа Веселина Илиева. Учениците показаха отлични знания за живота и творчеството на Щастливеца и успешно редактираха текст с допуснати правописни, пунктуационни и граматични грешки.
Най-интересният момент от урока бе драматизацията на епизоди от „Бай Ганьо пътува“, където в ролята на главния герой се превъплъти Теодор Милев, а в неговия спътник Стати – Мартин Николов. След това часът се превърна в оживена дискусия, седмокласниците спориха дали е жив Бай Ганьо и днес, променил ли се е и къде откриваме проявленията на байганьовщината.
Текст: Веселина Илиева - старши учител по БЕЛ
 

Първа пролет

Екоклуб ''Вазов'' посрещна Първа пролет със среща, украсена с пролетни цветя. Гледахме видеоклипове с птици и цветя, които ни създадоха пролетно настроение.
След това Калоян Иванов и Максим Казаков от 5а клас ни представиха презентацията си за пролетта. В нея показаха възраждането на цялата природа през този сезон.
На края си пожелахме тази пролет да направим екскурзии в планините край София.

В Екоклуб ''Вазов'' Първа пролет беше отбелязана със специално украсена за целта зала. Членовете на клуба бяха подготвили видеоклипове с птици и цветя, които създадоха пролетно настроение.

Учениците Калоян Иванов и Максим Казаков от 5.а клас представиха презентация на тема „Пролет“. В нея показаха възраждането на цялата природа през този сезон. Срещата приключи с пожелание за организиране на екскурзии през пролетта.

Текст: Стефанка Събева – главен учител по БЗО и ХОО

Ученици от екоклуб "Вазов" изработиха собственоръчно мартенички за посрещането на Баба Марта

Учениците от екоклуб ''Вазов' се включиха заедно с цялото училище в подготовката по посрещането на Баба Марта. Те направиха мартеници от естествени материали (пуканки и вълна), с които закичиха учителите и ръководството на училището.
Направиха и весело табло с мартенички, което поставиха на входа.
Така еколозите се включиха в този хубав български обичай, с който започва пролетта.
Текст и снимки: Стефанка Събева - ръководител на клуба.

Учениците от 6 "в" и от вторите класове чрез играта "Стани богат математик" упражниха знанията си по математика

5.ОУ „Иван Вазов“ продължава инициативата да прилага иновативни подходи за преподаване на математика чрез игрови ситуации. След проектите ни за Питагоровата теорема в действие, сега наши ученици изготвиха математическа игра.

Със съдействието на учителя по математика – г-жа Адриана Стоянова, ученичките от 6 „в“ клас - Йоана-Михаела Терзийска, Дарина Манева и Мария Николова създадоха играта „Стани богат математик“ с въпроси с различна трудност, съгласно учебния материал от 6 клас.

Идеята се доразви и те влязоха в ролята на учители във вторите класове, където бяха посрещнати с желание и ентусиазъм. Там те играейки, обучаваха с по-малките си съученици, като задаваха математически въпроси от материала за втори клас.

ИЗПИТИ ПО ТАЕКУОН-ДО В 5.ОУ „ИВАН ВАЗОВ“

През двата уикенда на 21-22 и 28-29 януари 2023 г., 5.ОУ „Иван Вазов“ за пореден път предостави любезното си домакинство на Таекуон-До клуб „Левски“ за проверката на  знанията и уменията на трениращите. В четирите почивни дни се проведоха изпити за технически степени по Таекуон-До, като във втория уикенд пред взискателната комисия се явиха кандидатите за черен колан. В изпитите се включиха общо 42 трениращи, част от които бяха и възпитаници на 5.ОУ „Иван Вазов“, които показаха високо ниво на подготовка.
Поздравления за всички постигнали нови технически степени, а на останалите повече усърдия
в тренировките!

Аз обичам да програмирам

Ученикът Борил Соколов заедно с Георги Maрков от 6.Б клас на 5. ОУ “Иван Вазов”, подкрепени от г-жа Атанасова, старши учител по КМИТ и г-жа Лилия Ботева, старши учител по КМИТ, сподели интереса и увлечението си към програмирането пред ученици от начален етап. Запозна ги с метода на блоковото програмиране, показа им синтаксиса на алгоритъма и представи своя игра, създадена в платформата „Scratch“. Учениците слушаха с интерес, включваха се и задаваха въпроси. Те бяха силно впечатлени от спокойното и убедително представяне на блоковия програмен език от Борил и Георги.

Ръководството на 5. ОУ "Иван Вазов" пожелава успех и търпение към всички ученици, избрали пътя на програмирането.


 

150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски! 150 години безсмъртие!

 

Среща на учениците от „Екоклуб Вазов“ с гост лектор - Борислав Тодоров (специалист по Базидиеви гъби)

На 13. февруари проведохме среща на екоклубa на тема ''Гъбите – полезни  и опасни''. Като външен лектор поканихме любителя - гъбар Борислав Тодоров, който е баща на Анна Петрова от 7в клас.

Господин Тодоров ни запозна с най-разпространените ядливи гъби в България и техните опасни отровни двойници. Научи ни как да различаваме ядливите от отровните гъби, как да ги берем, пренасяме, съхраняваме и използваме.

Днес разбрахме, че като търсим тези чудеса на природата - гъбите, ние виждаме прекрасни кътчета и се учим да пазим и обичаме природата.

Текстът и изображенията са предоставени от Стефанка Събева – ръководител на клуба.


 

Използваните материали са от сайта: https://manatarka.org/

Изложба на учениците от прогимназиален етап с преподавател по Изобразително изкуство г-жа М. Цветанова.

Изложба на учениците от прогимназиален етап с преподавател по Изобразително изкуство г-жа М. Цветанова.


 

Питагоровата теорема - лесна и забавна за нашите шестокласници

Учениците от шестите класове на 5. Основно училище „Иван Вазов“ представиха своите математически проекти на тема
"Питагорова теорема за правоъгълен триъгълник a2 + b2 =c2".

Голяма част от проектите бяха изготвени в часовете по Технологии и предприемачество.
Учениците проявиха голямо въображение в избора си на материали и в начина на доказване на теоремата. 


 

Как да бъда успешен? - проект на 3 Б клас

В рамките на проекта "Как да бъда успешен?" в два поредни дни учениците от 3 Б клас имаха вълнуващи срещи с д-р Семра Мустафа, ендокринолог в болница"Майчин дом" и с г-жа Яна Савчовска - специалист подбор на ИТ специалисти в BGO Software - the digital health lab.
Д-р Мустафа им разказа за трудната и отговорна работа на лекаря, а с г-жа Савчовска учениците дискутираха теми като отговорност - лична и професионална, колко важно е да си точен в отношенията си с другите и към себе си и как чрез учението човек става свободен и независим от странични хора и обстоятелства.


 

Страница 1 от 2

Контакти

5. ОУ "Иван Вазов"
Адрес:ул. „Симеон Радев“ №31,
кв. „Павлово“, София, България

Телефон : +359 2 856 50 65
Имейл за кореспонденция
e-mail:

Политика за поверителност и защита на личните данни
© 2024 5. ОУ "Иван Вазов", гр. София. Всички права запазени