5. Основно училище "Иван Вазов", София

Ученици от 5. ОУ “ Иван Вазов” посетиха Софийски районен съд

Ученици  от 5. ОУ “ Иван Вазов” посетиха Софийски районен съд

 На 19.03.2024 г. учениците от 7. „Г“ клас от 5. ОУ „Иван Вазов“ посетиха Софийски районен съд в рамките на образователната програма "Децата и съдът".

В началото на събитието бяха настанени в истинска съдебна зала.  Съдиите ги въведоха в света на правото и ги запознаха с организацията и дейността на най-големия съд в страната – Софийски районен съд, с функциите на магистратите и с действието на съда.

След това учениците облякоха тогите и влязоха в ролята на съдии, адвокати, прокурори и разиграха дело по действителен случай, подходящо подбрано за възрастовата им  група. Определиха и степента на вина на "обвиняемия". Делото завърши с присъда, издадена от тримата "съдии".

Интерес предизвика у децата и посещението в т.нар. „синя стая“ за разпити и изслушване на деца извън съдебната зала, където научиха за смисъла и целите на това специализирано помещение, както и за начина на протичане на разговорите с деца.

Освен че се запознаха отблизо с функциите на един български съд, учениците получиха грамоти за активно участие в програма "Децата и съдът" от Софийски районен съд, както и значки на СРС, превръщайки посещението в интересно и запомнящо се преживяване!

Контакти

5. ОУ "Иван Вазов"
Адрес:ул. „Симеон Радев“ №31,
кв. „Павлово“, София, България

Телефон : +359 2 856 50 65
Имейл за кореспонденция
e-mail:

Политика за поверителност и защита на личните данни
© 2024 5. ОУ "Иван Вазов", гр. София. Всички права запазени